okosmamiblog.hu

A 10+1 legfontosabb teendő, amivel segíthetsz gyermekednek az éjszakai ágybavizelés kezelésében

Meg kell mondanom, hogy nagyon nehéz volt számomra felállítani ezt a sorrendet. Gyorsan hozzá is teszem, hogy ez nincs kőbe vésve, szabd nyugodtan magatokra!

 1. Tudatosítsátok a problémát és bízz benne, hogy meg fog vele birkózni!

  Azt gondolom, hogy ez igazából a nulladik lépés, mielőtt cselekednél. Észre kell venned, hogy még csak kicsi és ráér az ágytisztasággal, vagy túl van már azon a határon, amikor még várhatsz türelemmel.

 2. El kell vinni a háziorvoshoz, menjetek kivizsgálásra!

  Amint úgy látod, hogy ez már nem természetes állapot, forduljatok orvoshoz! Ragaszkodj egy alapos kivizsgáláshoz, abból baj nem lehet! Ne hagyd magad lerázni a túl kicsi még dumával, ha te úgy látod, hogy gond van! Mert mi a „legrosszabb”, ami történhet? Járkáltok az orvosokhoz párszor, és nem találnak semmit. Ezek a vizsgálatok fájdalommentesek. Ki kell zárni a szervi elváltozásokat, esetleges felfázást, eddig fel nem ismert fejlődési rendellenességeket ahhoz, hogy sikeresen lehessen továbblépni a bepisilés kezelésében.

 3. Vegyél neki cseppcsengőt, amely felébreszti éjszaka és megakadályozza, hogy teljesen elázzon!

  Ez egy nagyon fontos lépés, javaslom, hogy ne hagyd ki! Ha szervi elváltozásról van szó, a sokszor hónapokig tartó kivizsgálás ideje alatt is segíthet abban, hogy legalább felébredjen a gyermek és kimenjen a mosdóba. Ebben az esetben nem fogja gyermekedet meggyógyítani, „mindössze” a komfortérzetet javítja, hogy nem ázik el teljesen minden áldott éjjel. Amennyiben nem szervi eredetű a probléma, akkor a vizelet riasztó készülék akár önmagában alkalmazva is sikeresen kezelheti az éjszakai ágybavizelést, gyorsan, hatásosan és gyógyszermentesen! Erről van szó: www.okosmami.hu/cseppcsengo

 1. Használjatok sikernaptárat! Jelöljétek a száraz éjszakákat, jutalmazd, ha hosszabb időn keresztül száraz maradt az ágy!

  A bepisilés bizony megviselheti a gyerek lelki világát. Azt érezheti, hogy nem ura a testének, szégyellheti a dolgot, ezáltal csökken az önértékelése, szoronghat. Elképesztő, hogy mennyire hatásos tud lenni a kezelés folyamán, ha gyermeked megtépázott önbizalmát megtámogatod, ha látja maga előtt, hogy sikereket ér el. Használhattok például matricákat, ha összegyűjt belőle mondjuk tízet, akkor kaphat egy kisebb jutalmat. Itt most nem arra kell gondolni, hogy veszel neki egy lovat! 🙂 Arról van szó, hogy olyasmit találjatok ki, amit régóta szeretett volna és nem kap meg gyakran. Nem a pénzbeli értéke a fontos. Például: eltölthet egy napot apával csak kettesben, vagy másnap ő döntheti el, hogy mit főzz. Tíz kisebb ajándék után választhat egy nagyobbat.

 2. Olvass neki esténként terápiás mesét!

  Az esti meseolvasást egyébként is receptre írnám fel. Nálam sokkal tapasztaltabb szakemberek is megfogalmazták, mennyi áldásos hatása van a gyermekre és nem mellesleg a szülőre is. Nem véletlen, hogy sok pszichológus is a terápia részévé teszi a mesék olvasását, sőt, a meseterápia, mint külön tudományág létezik. Ennek szentelek is egy másik bejegyzést a későbbiekben, annyira fontosnak tartom! A lényeg, hogy olvass minden este megnyugtató, relaxáló meséket.

 3. Erősítsd gyermeked testi-lelki tudatosságát!

  Sok módszer létezik, kinek-kinek hite, ízlése szerint. Felsorolok pár példát, a teljesség igénye nélkül:

  Hólyagtorna, amely könnyen, gyorsan alkalmazható otthon is. Erről is írok még a későbbiekben.

  – Kineziológia.

  – Mozgásterápia.

  – Koncentrációt javító játékok.

  Gyerekjóga.

  Kriston Intim Torna.

  – Gyermek agykontroll. Ha már megtanult gyermeked írni, olvasni, akkor javaslom, hogy nézzétek meg ennek a lehetőségét! Ez nem egy okkult/ezo izé, hanem egy univerzális tudás, melyet csemetéd az élete összes területén alkalmazni tud a későbbiekben is, mert nem csak a lelkére, az önbizalmára van jó hatással, hanem a koncentrációs és tanulási képességeit is javítja. A képzés gyakorlatias, barátságos, pozitív és játékos hangulatban zajlik. Konkrét, jól használható technikákat kap a kezébe. Erről itt olvashatsz bővebben, Erikát pedig nagyon jó szívvel ajánlom, személyes tapasztalatainkból kiindulva: http://www.kovacserika.com/tanfolyamok/

 1. Legyél vele türelmes és megértő! NE szégyenítsd meg, ne szidd le és ne hibáztasd!

  Igen, tudom, most azt gondolod, hogy ezt miért is kell mondani, mikor ez teljesen természetes?! Lehet, hogy fel is háborodsz rajta, hogy te nem… Amiért fontosnak tartom mégis leírni az az, hogy talán észre sem vesszük, mit csinálunk, annyira befásulunk a helyzetbe. Akkor, mikor csúnyán nézünk rá a századik éjszakán, amit nem tudtunk végig aludni, mert megint fel kell kelni hozzá. Mikor reggel önkéntelenül is kifakadunk, hogy már megint becsurgott!? Amikor szótlanul, csapkodva húzzuk le az ágyneműjét, mert belefáradtunk, hogy minden nap megy a mosás, teregetés, és egyébként még ezer más terhet is cipelünk. Amikor elpanaszoljuk a barátnőnknek, hogy elegünk van, kiégtünk. Mikor megjegyezzük, hogy jó lenne már, ha végre befejezné a bepisilést, mert ő már nagyfiú/nagylány… Nem gondolom egyik szülőről sem, hogy szándékosan bántani akarná a gyermekét, de emberből vagyunk és hibázhatunk! Valószínűleg hibázunk is. Nincs ezzel baj, ismerd fel és változtass! Sőt! Ne szégyellj bocsánatot kérni a gyermekedtől, ha akaratlanul is, de megbántottad!

 1. Beszélgessetek sokat! Tudd meg, mitől fél, miért szorong és beszéljétek meg együtt!

  Nos, ez néha nem is olyan könnyű feladat. A gyerekek sokkal nehezebben fejezik ki szóban az érzelmeiket, gyakran nem is tudatosul bennük, hogy mi a baj. Javaslom, hogy játszatok együtt szerepjátékokat, rajzoltasd, beszéltesd sokat, kérdezz tőle! Ezekkel a tevékenységekkel sikeresen elérheted, hogy felszínre törjön a probléma. Például: játék közben a babája ütni-verni kezdi a másik kisbabát, mert utálja. Vagy szörnyet rajzol az ágy alá, és hasonlók. Ebből már lehet következtetni az őt foglalkoztató gondolatokra. Javaslom, hogy ne kezdd el „megjavítani” azzal, hogy ilyet nem szabad csinálni, stb.! Hagyd, hogy kiengedje, megélje az érzelmeit! Ez az első lépés a javulás útján.

  Könyvajánló:Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje – Gyakorlati tanácsok a sikeres szülő-gyerek kapcsolathoz” Elaine Mazlish, Adele Faber

 2. Beszéljétek meg, hogy az ő munkája, együttműködése is feltétlenül szükséges a probléma megoldásában!

  Ha azt mondod neki, „Szegény drágám, nem tehetsz róla!” – akkor kiveszed a kezéből az irányítást, leveszed róla a felelősséget és esélye sem lesz, hogy kontrollálni tudja a folyamatot. Ha leszidod, hogy „Ez a te hibád, miattad van!”, akkor meg csak bántod vele, holott ő a legnagyobb áldozata a helyzetnek. Ne minősítsd! A lényeg, hogy meg kell értetni vele, hogy csak az ő munkájával, együttműködésével tudjátok megelőzni az éjszakai baleseteket. Akarnia kell, hogy jól működjenek a dolgok, neked pedig motiválni, hogy legyen kedve végigcsinálni a folyamatot. Tudd, hogy ez nem fog menni egyik napról a másikra, de megdöbbentően rövid idő alatt is érhettek el kisebb eredményeket! Ünnepeld meg például, ha sikerül először magától vagy a cseppcsengőtől felébrednie. Lehet, hogy becsepegett, de legalább már felébredt. Dicsérd meg, hogy milyen ügyes volt és biztasd, hogy ez egyre gyakrabban fog sikerülni!

 3. Vidd el egy jó pszichológus szakemberhez, aki először felméri, és személyre szabott terápiával segít kezelni az esetleges lelki gondokat!

  Tisztázzuk: pszichológushoz NEM a bolondok, elmebetegek, nem normálisak járnak! A fenti kilenc pontban elég sokat olvashattál lelki dolgokról, miközben az éjszakai bepisilésről beszéltem. Az éjszakai ágybavizelés szoros kapcsolatot mutat a gyermek érzelmi világával, a lelki problémák egyaránt lehetnek mind okozói, mind eredményei ennek az állapotnak. Éppen ezért -mivel gyakran mi, felnőttek is rászorulnánk egy terápiás beszélgetésre- nem tudunk ilyen jellegű gondokat önmagunkban megoldani. Nem erre vagyunk trenírozva, nem ezt tanultuk, sokszor magunk is hiányosságokkal élünk. Viszont a gyermekeinket mi ismerjük a legjobban, éppen ezért a szülő és a szakember szoros együttműködése szükséges, hogy hathatós segítséget tudjunk kapni. Ne szégyelljétek, ne halogassátok a segítségkérést, mert egy biztos: hogy nem fogjátok megbánni!

    +1. Szeresd nagyon!

       Olyannak, amilyen és mondd is el neki minél gyakrabban! De legalább minden este, lefekvés előtt! Szerintem ezt nem kell magyarázni. 🙂

  Sok sikert, száraz éjszakákat kívánunk!

www.okosmami.hu – Benákné Szekán Anikó

 

Facebook támogató csoportunk, a Száraz éjszakák – minden az éjszakai ágybavizelésről  zárt és titkos. Írj e-mail-t a felvételhez az info@okosmami.hu e-mail címre! 

 

Ami még érdekelhet: 

Ti küldtétek- a mi történeteink: a bepisilésről I.

Mi az éjszakai ágybavizelés, mi okozza és hogyan kezeljük az 5-18 éves korosztályban?

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!